"Az élet pillanatokból áll. Igyekezz minden pillanatot átélni; az igazi győzelemnek ez a titka."

Elizabeth Kenny

Gasztronómiai élvezet és karácsonyi ajándékötlet egyben

Fűszeres céklalekvár, Vaníliás fűszerek házilag, Vanília eszencia

Fűszeres céklalekvár

Fűszeres céklalekvárKínálhatjuk hideg és meleg sültekhez, kacsa és libasülthöz, sajtokhoz, túrókrémhez, de nagyon finom füstölt halakhoz is.

Hozzávalók:

50 dkg cékla
1 dl vörösborecet
4 dl almalé
4-5 szem szegfűszeg
1 db egész fahéj
1 teáskanál őrölt kömény
2 db babérlevél
1 db alma
25 dkg cukor
1 teáskanál só
1 csomag lekvárzselésítő (3:1)

1.     Főzzük meg az egész céklát, majd hűtsük le, és utána húzzuk le a héját.
2. Reszeljük le a káposztareszelőn a megtisztított almával együtt és tegyük egy lábasba.
3. Öntsük hozzá az almalevet, az ecetet, tegyük bele a szegfűszeget, a babért, a kétfelé tört fahéjat, az őrölt köménymagot és a sót.
4. Keverjük hozzá a lekvárzselésítőt, majd tegyük fel főni.
5. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük 5-6 percig, majd szórjuk bele a cukrot.
6. Forraljuk még tovább pár percig, majd töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe.
7. Zárjuk le azonnal, és állítsuk fejre pár percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

 

Vaníliás fűszerek házilagVaníliás fűszerek házilag

Vaníliás cukor, fahéjas cukor, vanília eszencia, vaníliás olaj és méz. Ezek mind elkészíthetőek házilag és ajándéknak is kitűnőek, ha egy dekoratív üvegbe töltjük őket, és szépen feldíszítjük.

A boltokban kapható vanillincukor valójában kristályvanillint tartalmaz, ami nem igazi vanília, sőt, egészségre nagyobb mennyiségben inkább ártalmas! Most a vanília eszencia elkészítésére adunk receptet.

Vanília eszencia

Hozzávalók:

5 db vaníliarúd (Többet is tehetünk bele, minél többet teszünk bele, annál erősebb lesz az aromája.)

250 ml 70-96%-os etilalkohol (bármelyik gyógyszertárban beszerezhető), vagy vodka

Elkészítés:

A vanília rudakat vágd félbe. Rakd őket egy elegáns üvegbe, majd töltsd rá az alkoholt. Jól zárd le, és naponta forgasd meg egy kicsit. Így érleld egy hónapig.
A vanília rudakat ezután sem kell kivenni. Bármeddig eltartható.

Ugyanezt megtehetjük fahéj rudakkal is, így fahéjeszenciát készítve.